מפלגת "יש עתיד" הגישה עתירה לוועדת הבחירות המרכזית באמצעות שרת הכלכלה והתעשייה אורנה ברביבאי ושרת האנרגיה קארין אלהרר נגד ערוץ 14 ("עכשיו 14"). זאת לאחר שבמשך השבועיים האחרונים היא איימה לעשות זאת.
בעתירה נטען על "פעילות בתקופת בחירות" לתמיכה ולהעלאת שיעור ההצבעה למפלגת "הליכוד", תוך שכנוע הציבור לכך. בנוסף לכך גם לשכנע להימנע מהצבעה ל"יש עתיד".
אני מעוניינת להבהיר נקודה חשובה: ערוץ 14 הוא ערוץ בעל אג'נדה פוליטית ימנית, וזה ברור ורואים זאת. אך יש הבדל בין אג'נדה ימנית לשכנוע הציבור להצביע לליכוד. בשונה מערוץ 12 שמוגדר כערוץ עם אג'נדה של מחנה השמאל־ מרכז, אך למרות זאת ישנם כתבים ימניים בדעותיהם הפוליטיות, כמו עמית סגל. בערוץ 14 לא תמצאו כתב או פרשן או כל בעל תפקיד אחר בערוץ בעל עמדות פוליטיות של שמאל־ מרכז. עוד נקודה חשובה- ערוץ 14 הוא ערוץ 20, או במילים אחרות "אותה גברת בשינוי אדרת". כלומר אותו גוף מאחורי שני הערוצים אך אפיק אחר, שם אחר ולוגו אחר.
גילוי נאות: אני בדרך כלל צופה בערוץ 12 ומתעדכנת בצורה יומיומית בחדשות בעיקר דרך N12או YNET של קבוצת ידיעות אחרונות.
נחזור לעתירה – במפלגת "יש עתיד" מוסיפים כי הערוץ "פועל בניגוד לדיני מימון מפלגות , ומבצע פעילות בחירות לטובת הליכוד, בסכומי עתק" . הם גם אומרים כי מדובר ב"איום ממשי על עקרונות היסוד של הבחירות בישראל". כמו כן מוסבר בעתירה ש"כלי התקשורת נרתם בצורה מלאה לטובות מועמד ומפלגה, ללא איזונים, בניגוד לכל סטנדרט של סבירות, הגינות, ושכל ישר".
לטענת "יש עתיד" , כל הסיבות הללו מחייבות כי שידורי הערוץ בתקופת הבחירות יסומנו כתעמולה מטעם הליכוד. לעתירה צורפו מפרסומי הערוץ בטלוויזיה וברשתות החברתיות. אני מסכימה עם כך שהערוץ מבליט את מפלגת "הליכוד" ממפלגות אחרות, ניתן לראות זאת במגוון דרכים: דרך מי הפרשנים, מה הם אומרים ולא אומרים ומי המגיש.
בתגובה לכך פרסמו בליכוד כי יגישו עתירה מקבילה נגד ערוץ 12, וסירבו לפרט מעבר. נראה לי קצת הזוי שאם תוגש עתירה כזו וועדת הבחירות המרכזית תאשר אותה. זאת כי יש איזון בערוץ 12, יש חשיבות גם למינון. בליכוד טוענים כי ערוץ 12 פועלים בחודשים האחרונים "באופן שיטתי" כלשונם על מנת לקדם את "יש עתיד". עובדתית זה נשמע מופרך, ניקח כדוגמא ראשונה את "פגוש את העיתונות": מגישים אותה בן כספית ועמית סגל, האחד יותר בצד השמאלי והשני בימני; האורחים בדרך כלל לפי שיוך במפה הפוליטית מחולקים בערך לחצאים, חצי שמאל־ מרכז וחצי ימין.
דוגמא שנייה: המהדורה המרכזית. נכון שרוב העיתונאים יותר שמאל־ מרכז, אך תמיד יש ייצוג לימין בדמות אורחים, חברי פאנל או קולגות יותר ימניים (עמית סגל, בועז ביסמוט באולפן שישי).
לסיכום ביניים:
אי אפשר לדעת אם העתירות יתקבלו או לא, בעתירה נגד עכשיו 14 – זה לא ברור ממש. בעתירה נגד 12 – אני לא מאמינה שהעתירה הזו תעבור.
